Hub Mladá Boleslav

Intro do AI nástrojů

Listopad 2022 se dost pravděpodobně zapíše do dějin. Společnost OpenAI totiž spustila třetí verzi chatbota poháněného jazykovou umělou inteligencí, která za Vás dokáže napsat klidně i diplomovou práci. Jestli na jedničku, to je otázka. Jestli je to etické, to je další otázka. 

Každopádně, situace je taková, že má lidstvo nyní volně k dispozici pomocníka, který nejen že umí předat veškerou moudrost internetu, ale umí ji rovnou aplikovat na vaši otázku, a vytvořit naprosto konkrétní a taky kreativní odpovědi. Obsahový plán na sociální sítě? Mindmapu? Vytvořit appku? Napsat článek o AI? 🙂 Stačí se (správně) zeptat. Pokud k tomu ještě nedošlo, seznamte se – ChatGPT

Než se ale půjdete ChatGPT ptát, kdy už budeme konečně bydlet na Marsu, vězte, že u jazyka a řeči to teprve začíná. 

 

Na začátku března se v Klementince konal další ze série workshopů, tentokrát na téma AI s neziskovou iniciativou AI dětem. Pedagogové a experti z oblasti AI (Artificial Intelligence) z neziskovky AI dětem pomáhají šířit užitečné znalosti a dovednosti v oboru umělé inteligence nejen na základních školách v knihovnách.​

Z jazyka na obraz, z obrazu na video. Co bude dál?

Svět nedávno obletěly AI-art-generator aplikace, které využily boomu a za drobný peníz nabízely sady vašich portrétů upravených AI. O to víc jsem byla překvapená (a na*****), když jsem o pár týdnů později psala zadání do AI Image Generatoru od ChatGPT. Podle zadaných slov se vygeneruje unikátní obraz. Pokud používáte Discord, vyzkoušejte i Midjourney. A až se vyblbnete, můžete zkusit začít pracovat. Nechte si třeba vyrobit logo. A nedržte se při zemi. Kombinujte. Nechte si od ChatGPT vyspecifikovat zadání na logo – zeptejte se, jaké náležitosti má logo splňovat, zeptejte se klidně, jak má vypadat správné zadání a jaké informace od vás ChatGPT potřebuje doplnit, a zadání pak předejte Midjourney. A je to. Většina appek je bezplatná, avšak nějakým způsobem limitovaná. 

Na práci s obrazem existuje i spousta dalších metod využití AI. Třeba Cleanup pictures vymažou z obrazu, co je třeba. Bezplatně, bez přihlášení. (Hence the result)

  • Na zvětšení kvality obrázku je tu zase třeba VanceAI – pixely si dopočítá.
  • Všechny tipy na aplikace jsou v článku od AI dětem tady.
  • A co se na nás chystá do budoucna? Blízká budoucnost = Text to video.
  • Vzdálená budoucnost = Markeťáci nebudou mít co žrát. A nebo právě konečně jo:-) 

Good to know about ChatGPT 

  • Nečerpá data z online prostoru.  Pro příklad: Když budete chtít udělat výtah textu z webové stránky a místo konkrétního textu pošlete jen odkaz, budete se možná dost divit, že i tak dostanete výsledek, ale pozor, tady se nebavíme se Siri. ChatGPT z url odhadne, o čem tak zhruba stránka je, a upustí uzdu fantazii.
  • Data, ze kterých čerpá, sahají do konce roku 2021
  • Současná verze je ze všech nejslušnější a opravdu se snaží nenadávat. Ale není jí to přirozené. Vývojáře to stálo hodně peněz.
  • Stejně tak jí není přirozené nebýt diskriminující. Nezlobte se na ni, naučila se to od nás. Detaily v článku na aidetem.cz

PS: Tak co? Poznáte, co psal člověk a co já? 🙂

Napište nám

(+420) 774 102 590

Klementinka, Mladá Boleslav

Sledujte náš

© 2022 HUB Mladá Boleslav