Hub Mladá Boleslav

Malé a střední podniky: Motor ekonomického růstu skrze investice a inovace

Malé a střední podniky (MSP) jsou klíčovým hráčem v místním ekonomickém rozvoji, hrají významnou roli v tvorbě pracovních míst, zmírňování chudoby a ekonomickém růstu. Přesto se často potýkají s mnoha překážkami při získávání financí. Tento článek se zaměřuje na potenciál a potřeby MSP v Mladé Boleslavi, jejichž růst je neoddělitelně spjat s investicemi a inovacemi.

Význam MSP v ekonomice

MSP tvoří páteř ekonomiky, zejména v rozvíjejících se a rozvinutých zemích. V Evropské unii tvoří 99 % všech podniků a v posledních pěti letech poskytly přibližně 85 % nových pracovních míst, čímž zajistily dvě třetiny celkové zaměstnanosti v soukromém sektoru. Flexibilita MSP jim umožňuje lépe se přizpůsobovat technickým změnám, podpoře příjmové distribuce a novým požadavkům trhu.

Inovace jako klíč k konkurenceschopnosti

Inovace jsou zásadní pro dosažení konkurenční výhody. V Mladé Boleslavi mohou MSP těžit z lokálního ekosystému, který podporuje vývoj nových produktů, originální marketingové a manažerské metody a využití moderních technologií. Podpora inovací je klíčová pro dlouhodobý úspěch MSP a posilování jejich konkurenceschopnosti na trhu.

Investice a jejich vliv na obrat

Investice do MSP mají významný dopad na jejich růst a ekonomický rozvoj regionu. Zvýšení investic vede ke zvýšení obratu podniků, což potvrzuje význam dlouhodobého financování pro růst MSP. V Mladé Boleslavi je důležité vytvořit příznivé podmínky pro investice, které podpoří rozvoj místních podniků a přilákají nové investory. A právě to je jednou ze strategických rolí HUB Mladá Boleslav. Už brzy pro Vás připravíme souhrn možností.

Výzvy a doporučení

MSP v Mladé Boleslavi čelí mnoha finančním omezením, zejména ve srovnání s většími firmami. Je nezbytné posílit finanční systém, který podpoří podnikatele v různých fázích životního cyklu jejich podniků. Důležitá je také podpora vzdělávání a rozvoj podnikatelského ducha, což přispěje k větší inovativnosti a konkurenceschopnosti místních firem. Na to se postupně zaměřuje i Nadační Fond Škoda Auto i další partneři HUB MB, zejména pak ŠAVŠ. 

Slovo závěrem

MSP jsou nezbytné pro ekonomický růst a rozvoj Mladé Boleslavi. Podpora investic a inovací je klíčová pro zajištění jejich dlouhodobé konkurenceschopnosti. Politiky zaměřené na MSP by měly zahrnovat dlouhodobé financování, rozvoj podnikatelského ducha a vytváření podmínek pro praktický rozvoj inovativních konceptů.


Tipy na služby pro malé a střední podniky v Mladé Boleslavi

  1. HUB Mladá Boleslav: Poskytuje coworkingové prostory, mentoring, workshopy a networkingové akce pro začínající podnikatele a malé firmy.
  2. Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest: Nabízí konzultace a podporu pro MSP v oblasti investic a inovací.
  3. HUB MB (inkubátor): Poskytuje podporu při rozjezdu podnikání, včetně poradenských služeb a prostor k pronájmu.
  4. Středočeské inovační centrum (SIC): Nabízí služby v oblasti výzkumu a vývoje, podporuje spolupráci mezi podniky a akademickou sférou.
  5. Regionální rozvojová agentura: Pomáhá MSP získat dotace a financování z evropských a národních programů.
  6. Programy Evropské unie: MSP mohou využít různé granty a finanční nástroje dostupné v rámci programů EU na podporu inovací a rozvoje podnikání.

Chcete?

Připravili jsme pro Vás letní školu. Pokud chcete začít podnikat, nebo už podnikáte, ale motáte se v začátcích, je to pro Vás!

Více o Letní akademii
Napište nám

(+420) 774 102 590

Klementinka, Mladá Boleslav

© 2022 HUB Mladá Boleslav